-- Mumm Grand Cordon Stellar의 첫 무중력 비행
(바트리, 프랑스 2018년 9월 13일 PRNewswire=연합뉴스) 우주에서 맛보기 위해 만든 최초의 샴페인 Mumm Grand Cordon Stellar를 개발하기 위해 Maison Mumm은 3년간 연구와 실험을 거듭했다. Maison Mumm은 이 샴페인을 세계에 처음으로 공개하고자 랭스 포도밭 위로 비행하며 무중력 비행 중에 이 혁신을 선보이는 상징적인 선택을 했다.
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과학이 일조한 샴페인
Maison Mumm의 목적은 그 본질(향, 시음 의식 및 AOC 사양)을 유지하면서 우주로 샴페인을 가져가는 것이다. Maison Mumm은 무중력이 기체 상태의 액체에 미치는 과학적인 제약에 관심을 가진 최초의 기업이다. Maison Mumm은 그 가능성을 탐색하고자 우주에서 사용되는 물건 제작을 전문으로 하는 디자인 대행사 SPADE의 설립자인 Octave de Gaulle을 초빙하고, 그와 나란히 일할 전문가팀(엔지니어, 연구원, 우주비행사 및 포도주 양조학자)을 구성했다.
Maison Mumm은 이 멋진 과학적 모험을 추진하면서 Jean-Francois Clervoy(프랑스 ESA 우주비행사이자 세 차례 NASA 우주 임무에 참여한 베테랑)와 Gerard Liger-Belair(랭스대학교 교수이자, 샴페인 거품의 생리화학을 전문으로 하는 세계적으로 유명한 연구원)와 긴밀하게 협력했다. 이들은 액체 역학과 모세관 활동에 관한 지식을 바탕으로 Mumm Grand Cordon 샴페인이 지구에서 보이는 행태를 파악했다.
이들은 수많은 도전에 직면했다. 중력 효과가 없는 경우, 병에서 액체를 분출시키고, 병에서 나오는 즉시 액체를 포착하며, 마지막으로 그 액체를 마시는 부분에서 큰 어려움이 발생했다. Liger-Belair 교수는 이들 문제를 해결하기 위해 20년 동안 진행한 샴페인의 거품 생성에 대한 연구결과를 Maison Mumm에 제공했다. 또한, 그는 무중력 상태에서 샴페인의 행태를 예측하는 연구도 지휘했다.
SPADE는 이 팀에 속하는 두 명의 과학 전문가가 세운 이론을 바탕으로 병 원형을 제작했으며, 이를 이용해 여러 개의 모형을 만들었다. 이들 모형은 2017년 4월과 2018년 2월 사이에 진행된 세 차례 포물선 비행에서 실제 조건에 따라 테스트 됐다.
Maison Mumm 덕분에 이들 가설을 검증하고, 다양한 현상과 반응에 대한 관찰을 촉진했다. 이들 현상과 반응은 Jean-Francois Clervoy의 도움을 받아 분석됐다.
첨단 디자인
이와 같은 혁신 수준에서는 모든 요소가 매우 중요하다. 우선 재료부터 시작해 맛, 이산화탄소 배출, 심지어는 와인 거품 형성에까지 영향을 미칠 수 있다.
SPADE는 복잡한 사양을 고수할 수 있는 유리, 항공 등급 알루미늄 및 스테인리스 스틸(랭스 Mumm Grand Cordon 조립통에 사용된 것과 동일한 금속)을 선택했다. 가능한 한 충실하게 지구에서의 시음 의식을 재현할 수 있도록 유리병의 이중 구멍, 그 안에 들어간 기계화된 시스템, 코르크 위에 장착된 고리, 손잡이가 점점 가늘어지는 독특한 유리잔 등을 신중하게 고려했다.
새로운 맛의 센세이션
Mumm Grand Cordon은 바로 이러한 극단적인 무중력 조건에서 새롭고 놀라운 맛의 특징을 선보이고, 입안에서 예상치 못한 센세이션을 일으킨다. 병 안에서 와인은 마시는 대상이 아닌 흡입하는 대상인 거품 형태로 존재한다. 다음 단계에서 이 유제는 액체로 변하고, 이 액체는 모세관 활동이 시작됨에 따라 구개와 혀를 감싼다. 랭스에서 진행된 Mumm Grand Cordon Stellar의 첫 번째 공식 무중력 시음회에 참여한 2017 유럽 최고의 소믈리에 Raimonds Tomsons는 “무중력 상태는 피노 누아의 힘을 방출함으로써 Mumm Grand Cordon의 대표적인 스타일을 집중 및 강화시킨다”라며 “무중력 상태에서 과일의 표현이 지구에서보다 더 훌륭하다”라고 설명했다.
개척 정신
Maison Mumm은 설립 후 지금까지 혁신과 대담성을 중요하게 여겼다. 우주와 같은 새로운 영역을 탐험하는 것은 큰 도전이지만, Maison Mumm은 열정적으로 그 도전을 받아들였다. 국제 마케팅 이사 Pierre Berard는 “한계에 도전하는 것을 즐기는 자사는 설립 후 지금까지 샴페인 분야에서 선두자리를 지켰다”라며 “따라서 자사는 과거의 선구자는 물론 미래의 선구자까지도 당연히 지지한다”고 말했다. 이어 그는 “1904년, 자사는 프랑스 최초의 성공적인 남극 원정대를 축하하고자 Jean-Baptiste Charcot 사령관과 함께 배에 올랐다”면서 “미래에는 이 독특한 모험을 통해 우주로 향하는 승객들과 함께할 것”이라고 덧붙였다.
이 프로젝트는 Maison Mumm의 영역을 훨씬 넘어선다. 이 프로젝트는 다른 방식으로 와인을 선보일 뿐만 아니라, 우주 관광 시대와 최초의 상업적 탄도 비행에 따라 미래 우주 탐험에서 샴페인이 한 부분을 차지하기도 한다. Maison Mumm은 샴페인을 넘어 우주에서 샴페인의 행태와 시음에 크게 기여했으며, 새로운 지평선을 열었다.
대담하게 도전하고, 승리하며, 자축하라
가능성의 한계에 도전하고, 대담성을 발휘하며, 도전을 받아들이고, 미래를 내다보는 것은 Maison Mumm의 이 혁신이 대변하는 가치이자, 항상 Maison Mumm의 힘이 된 가치다. 2016년부터 Maison Mumm의 C.E.O.(Chief Entertainment Officer, 최고 엔터테인먼트 책임자)를 역임하는 우사인 볼트처럼 말이다. 우사인 볼트는 랭스에서 열린 이 중요한 행사에 Maison Mumm과 함께 당연히 참석했다. 그는 포물선 비행에서 무중력 상태에서 샴페인의 맛을 발견했으며, 이후 지구로 돌아와 Maison Mumm 지하 저장고에서 열린 독특한 축하 파티에 참석했다.
(사진: https://mma.prnewswire.com/media/743674/Maison_Mumm.jpg )
영상: https://www.multivu.com/players/uk/8400251-maison-mumm-new-zero-gravity-bottle-design/
출처: Maison Mumm
Maison Mumm Launches New Era With Unprecedented Zero-gravity Bottle Design
-- The first ever zero-gravity flight of Mumm Grand Cordon Stellar
VATRY, France, September 13, 2018/PRNewswire/ -- It took three years of research and experimentation to develop Mumm Grand Cordon Stellar, the first champagne designed to be tasted in space. For this world premiere, Maison Mumm symbolically chose to fly over the vineyards of Reims to present its innovation during a zero-gravity flight.
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Science Serving Champagne
Maison Mumm's goal was to take champagne into space while maintaining its integrity - that is to say, respecting its aromas, the tasting ritual and the specifications of the AOC. The Maison was the first to take an interest in the scientific constraints that the absence of gravity could pose on a gaseous liquid. To explore the possibilities, Maison Mumm called upon Octave de Gaulle, founder of SPADE, a design agency specializing in creating objects for use in space, and assembled a team of experts (engineers, researchers, astronauts and oenologists) to work alongside him.
Driving this exceptional scientific adventure forward, Maison Mumm worked in close collaboration with Jean-Francois Clervoy (French ESA astronaut, veteran of three NASA space missions) and Gerard Liger-Belair (professor at the University of Reims, world-renowned researcher specializing in the physio-chemistry of the effervescence of champagne). With their knowledge of the dynamics of fluids and capillary action, they were able to understand the terrestrial behaviors of Mumm Grand Cordon champagne.
They faced many challenges: without the effects of gravity, the main difficulties were expelling the liquid from the bottle, capturing it once it came out and finally, how to drink it. To help solve these questions, professor Liger-Belair made twenty years of research related to the creation of bubbles in champagne available to Maison Mumm. He also led a study to predict the behavior of champagne in zero gravity.
SPADE worked on a prototype for the bottle based on theories put forward by the two scientific experts on the team to create several models which were tested in realistic conditions during three parabolic flights between April 2017 and February 2018.
Thanks to Maison Mumm, the hypotheses were put to the test and facilitated the observation of a variety of phenomenon and reactions, which were analyzed with the help of Jean-Francois Clervoy.
A High-Tech Design
At this level of innovation, every element is essential, starting with materials which, for some, could impact the flavor, the expulsion of carbon dioxide or even the formation of bubbles in the wine.
SPADE selected the glass, the aeronautical-grade aluminum and the stainless steel (the same metal found in the assembly vats at Mumm Grand Cordon in Reims) for their ability to adhere to complex specifications. The double cavity of the glass bottle, the mechanized system contained within it, the ring mounted on the cork and the unique tapered-stem glasses were all carefully considered to reproduce the terrestrial tasting ritual as loyally as possible.
New Taste Sensations
It is in the extreme conditions of zero gravity that Mumm Grand Cordon takes on new, surprising taste characteristics and unexpected sensations in the mouth. Wine exits the bottle as a foam to be inhaled, rather than sipped. This emulsion then turns to liquid, which coats the palate and tongue as capillary action takes effect. "By releasing the power of Pinot Noir, the weightlessness concentrates and intensifies Mumm Grand Cordon's signature style. The expression of fruit is more accomplished than it is on Earth," explained Raimonds Tomsons, Best Sommelier in Europe 2017, who also participated in the first official zero-gravity tasting of Mumm Grand Cordon Stellar in Reims.
A Pioneering Spirit
Innovation and daring have been integral to Maison Mumm since its foundation. Exploring new territories like space was a big challenge but one that the Maison took on with passion. "Maison Mumm likes to push the boundaries and has been a leader in its field ever since its foundation. As such, Maison Mumm is a natural supporter of both the pioneers of yesterday and those of the future. In 1904, Maison Mumm was present on board with Commander Jean-Baptiste Charcot to celebrate the first successful French expedition to the Antarctic. Tomorrow, Maison Mumm will accompany passengers to space on this unique adventure," said Pierre Berard, Global Marketing Director.
This project goes far beyond the bounds of the Maison. It not only allows the wine to be revealed differently but ensures that champagne is part of the future of space exploration with the advent of space tourism and the first commercial suborbital flights. Beyond champagne, Maison Mumm has made a considerable contribution of the behavior and the tasting of fizzy drinks in space, opening up new horizons.
Dare, win and celebrate
Pushing the boundaries of possibility, daring, taking on challenges and looking ahead are both what this innovation represents for Maison Mumm, and what has always driven it - just like Usain Bolt, the Maison's C.E.O. (Chief Entertainment Officer) since 2016. Usain Bolt was of course present in Reims, alongside the Maison, for this momentous occasion. During the parabolic flight, he discovered the pleasures of champagne in zero gravity, before returning to Earth to celebrate, during a one of a kind party in the Mumm cellars.
(Photo: https://mma.prnewswire.com/media/743674/Maison_Mumm.jpg )
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Source: Maison Mumm
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